23 Nisan 2013 Salı

Reçel Nutella'dan büyüktür! -Bencil Dükkan- ^.^


Herkese merhaba,
Bugün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, çocukların bayramı kutlu olsun, bugün keyiflerince geçirsinler, ailelere sesleniyoruz bugün çocuklarınızı fazladan şımartmanızın zararı yok.
Ne mutlu çocuklara bayram hediye etmeyi düşünen bir liderin arkasındaki nesle!


Bizim de telaşımız çok bugün. Hem bayramdan sebep içimiz kıpır kıpır, iki dirhem bir çekirdek hazırız.
Tebrik e-mail ve telefonlarımızı ettik ve şimdi Bencil Dükkan’ın sahibi Dilay İçgüdel’i bekliyoruz. Worry ve ben röportaj yapacağız çok heyecanlıyız. Artık her Salı size bir şey anlatıyor, tanıtıyor olacağız.


“Dikkat Dikkat!” başlığı altında bu hafta defterlerimizi yapan Bencil Dükkan’ın sahibi Dilay ile konuşacağız. Worry çok heyecanlı olduğu için Dilay iyi bir başlangıç olur diye düşündük. Hem kıymetli defterlerimizi yapan elle tanışın istedik, hem de reçellerine bayılıyoruz.  ^.^

Dilay birazdan burada olacak, röportajı Worry yapacakmış, çok hevesli, biz de oturup izleyeceğiz, bir nevi bize canlı yayın, size okuması kalacak : )
Şu an kurabiyeleri masaya hangi şekilde koyacağına karar vermeye ve çay servisi için hangi bardağın seçileceğine karar vermeye çalışıyor.
Dilay geldi, röportajımız başlıyor, keyifle okuyun ^.^

Worry: Merhaba Dilay, bu hafta ilk kez başladığımız “Dikkat Dikkat!” köşemizde senden bahsedeceğiz. Ben çok heyecanlıyım, burada soracağım soruların bulunduğu çıktıların 6 adet kopyası var, çay filan dökülürse endişelenme, yedekliyim. İlk sorumla başlıyorum, asıl mesleğin nedir?

Dilay: Merhaba Worry, umarım hiçbir şey dökmeyiz. Kurabiyeler ve masa çok güzel görünüyor, teşekkürler. Ben Mimar Sinan Üniversitesi mezunuyum, Endüstri Ürünleri Tasarımcısıyım. Bir çok mimari projede çalıştım. Şu anda annemle birlikte hazırlıyoruz reçelleri. Her ne kadar didişsek de onunla bir şeyler üretiyor olmak çok keyifli. Esnaf olmak genlerimizde var o sebeple severek yapıyoruz işimizi : )

Worry: Bencil Dükkan fikri ne zaman düştü aklına, nasıl geldik bugünlere?

Dilay: Fikir 2006 yılından beri var ama hayat, iş güç derken ertelene ertelene bugünlere geldik. Özgün tasarımlarla dolacak bir atölye olarak planlandı. İsim buradan çıktı aslında her şeyin tek olmasından. Reçel ilk başlarda aklımda yoktu. Bencil yemeği, doğal olanı seviyor. O sebeple reçel girdi hayatımıza. Yani biz “bencil”iz ve neyi seviyorsak bu dükkan da o olacak.

Worry: Bencil Dükkan’ı kurdun ve ilk hissin?

Dilay: Öncelikle çok mutluyum. Hep fikir olarak hayaller kurduğum Bencil’im artık birçok ürünümüzde ismiyle, cismiyle var. İlk fikrin oluştuğu yıllarda cesaretli olmadığım için kendime çok kızıyorum. Bencil asıl amacına henüz ulaşmadı. Ama gelecek de Bencil ilk oluştuğu fikriyle evde, mutfakta, ofiste kullanılabilecek mini mobilyalar, aksesuarlar gibi ürünlerle devam edecek. Hatta büyüdükçe kişiye özel ürünlerle nihai amacına ulaşacak : ) İnsanların tepkisinden doğru yolda olduğumuzu hissediyoruz.

Worry: İsminden ötürü negatif bir izlenim bırakacağını düşündün mü? Ki hiç bırakmıyor bu arada, malum benim de adım Worry o sebeple galiba markana özel bir ilgi besliyorum  :)

Dilay: Aslında hiç kimse kötü bir yorum yapmadı. Genelde hep dediğin gibi söylüyorlar isim negatif ama hiç öyle hissetmiyoruz deniyor. Galiba logomuz, renkli görsellik veya fotoğraflarımızın etkisi var diye düşünüyorum. Bir de ana konumuz çok tatlı ;)

Worry: Bencil dükkandan neler alabiliriz?

Dilay: Öncellikle annenizin yaptığı kalitede, katkısız reçellerimizden alabilirsiniz. Organik değiliz, katkısız üretiyoruz. Mesela kayısı istersek Malatya’dan getirtebiliyoruz. Diğer çoğu ürünü ya pazarlardan veya halden mümkün olduğu kadar seçerek almaya gayret ediyoruz. Donmuş meyve kullanmıyoruz. Şimdi ki çalışmalarımız, araştırmalarımız şekersiz veya çok az şekerli yaparak daha doğal reçeller sunabilmek. Portakal, tarçınlı portakal, nar, ayva, şeftali, çilek, amber, bademli gün kurusu, kuru kayısı, kivi, böğürtlenli, mürdüm erikli gibi birçok meyveden üretim yapabiliyoruz. Zamanla çeşitleri daha da artıracağız. Sipariş üzerine de yapıyoruz. Ayrıca bu reçelleri küçük kavanozlarda nikah, doğum günü, yılbaşı gibi özel günleriniz içinde dekore edip, sunabiliyoruz. Hediye alternatiflerinizi çoğaltmak için Türk kahvesi ve çay fincan setlerimiz var. Fotoğrafladığımız/sevdiğimiz ikon ve sözlerle süslediğimiz el yapımı defterlerimiz var.                                



Worry: Evet defterlerimize geldik. Biz de defterlerimizi çok seviyoruz, onların bir kısmından “bizim” diye bahsetmekten keyif duyuyoruz.

Dilay: Çok yakında defterlerimizle ilgili bir sürprizimiz de var.

Worry: Şimdilik bu bir sır, haftaya herkesle paylaşacak duruma geliriz : ) Reçel geleneği üzerine neler söylemek istersin? Reçel Nutella'dan büyük müdür? :)

Dilay: Kesinlikle çok daha büyük ve aslında çok da eski. Türk Tatlıları Tarihi’ne baktığımızda Osmanlı dönemine dayanan ve hatta şahlanan bir reçel geçmişi var. 15.yy kayıtlarında gülbeşeker, ağaç kavunu, turunç, limon kabuğu, emlec, zencefil murabbaları ve taze ceviz reçellerine rastlanıyor. Ve 16.yy’da 1001 türlü reçel varmış. Misafire tatlı olarak sunulduğunda inanılmaz bir görsel zenginlik söz konusuymuş. Ayrıca evlerde de reçel yapmak bir sanatmış; her evin hanımı kendi eliyle reçel yapmaktan gurur duyarmış. Oldukça geniş ve okumaktan çok keyif alınabilecek bir tarihi var “Reçel”in. 

Worry: Senin reçellerini hangi tatlılar için önerirsin ve hangilerini? Örneğin yoğurda hangisini ekleyelim, tart üzerinde hangisini kullanalım?

Dilay: Şeftali marmeladı, ayva reçeli ve mürdüm eriği marmeladı benim kişisel favorim. Ve yoğurt üzerine döküp, yemekten en keyif aldıklarımdan. Reçel ve marmelatlarımızı kurabiye, tart gibi ürünlerinizde kullanabilirsiniz. Genel tüm marmelatlarımızı özellikle tartlarda kullanmak lezzetlerini arttıracaktır. Bencil Dükkan’da ileriki zamanlarda tek kişilik “bencil” pastalar da bulacaksınız.
                             


Worry: Birlikte yaptığımız defterlerin adresi belli. Peki sadece Bencil’e özel ürünleri nasıl satın alıyoruz?

Dilay: Girişimlerimiz devam ettiği için şimdilik facebook/ twitter hesaplarımız üzerinden veya benciltasarimdukkani@gmail.com ‘dan mail ve mesajlarla siparişlerinizi alıyoruz. Maksimum 2 gün içinde elinizde oluyor. Hatırlatmak isteriz kargo bedelini karşı ödemeli yapıyoruz. Bu sebepten sipariş vereceklerin toplu sipariş vermelerini öneriyoruz. 

Worry: Teşekkürler Dilay. Bu tatil gününü bize ayırdın, umarım yanında ayva reçeli de getirmişsindir ^.^

-Herkesin bayramı kutlu olsun, biz ekmek kızartmaya gidiyoruz Dilay ayva reçeli getirmiş ^.^
Sevgiler,
Happy







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder