Herkese merhaba,
Bugün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, çocukların
bayramı kutlu olsun, bugün keyiflerince geçirsinler, ailelere sesleniyoruz
bugün çocuklarınızı fazladan şımartmanızın zararı yok.
Ne mutlu çocuklara bayram hediye etmeyi düşünen bir liderin
arkasındaki nesle!
Bizim de telaşımız çok bugün. Hem bayramdan sebep içimiz
kıpır kıpır, iki dirhem bir çekirdek hazırız.
Tebrik e-mail ve telefonlarımızı ettik ve şimdi Bencil
Dükkan’ın sahibi Dilay İçgüdel’i bekliyoruz. Worry ve ben röportaj yapacağız
çok heyecanlıyız. Artık her Salı size bir şey anlatıyor, tanıtıyor olacağız.
“Dikkat Dikkat!” başlığı altında bu hafta defterlerimizi
yapan Bencil Dükkan’ın sahibi Dilay ile konuşacağız. Worry çok heyecanlı olduğu
için Dilay iyi bir başlangıç olur diye düşündük. Hem kıymetli defterlerimizi
yapan elle tanışın istedik, hem de reçellerine bayılıyoruz. ^.^
tık tık tık tık http://shop.dontworrybehappy.com.tr/K19,el-yapimi-defter.htm
Dilay birazdan burada olacak, röportajı Worry yapacakmış,
çok hevesli, biz de oturup izleyeceğiz, bir nevi bize canlı yayın, size okuması
kalacak : )
Şu an kurabiyeleri masaya hangi şekilde koyacağına karar
vermeye ve çay servisi için hangi bardağın seçileceğine karar vermeye
çalışıyor.
Dilay geldi, röportajımız başlıyor, keyifle okuyun ^.^
Worry: Merhaba Dilay, bu hafta ilk kez başladığımız “Dikkat
Dikkat!” köşemizde senden bahsedeceğiz. Ben çok heyecanlıyım, burada soracağım
soruların bulunduğu çıktıların 6 adet kopyası var, çay filan dökülürse
endişelenme, yedekliyim. İlk sorumla başlıyorum, asıl mesleğin nedir?
Dilay: Merhaba Worry, umarım hiçbir şey dökmeyiz.
Kurabiyeler ve masa çok güzel görünüyor, teşekkürler. Ben Mimar Sinan
Üniversitesi mezunuyum, Endüstri Ürünleri Tasarımcısıyım. Bir çok mimari
projede çalıştım. Şu anda annemle birlikte hazırlıyoruz reçelleri. Her ne kadar
didişsek de onunla bir şeyler üretiyor olmak çok keyifli. Esnaf olmak
genlerimizde var o sebeple severek yapıyoruz işimizi : )
Worry: Bencil Dükkan fikri ne zaman düştü aklına, nasıl
geldik bugünlere?
Dilay: Fikir 2006 yılından beri var ama hayat, iş güç derken
ertelene ertelene bugünlere geldik. Özgün tasarımlarla dolacak bir atölye
olarak planlandı. İsim buradan çıktı aslında her şeyin tek olmasından. Reçel
ilk başlarda aklımda yoktu. Bencil yemeği, doğal olanı seviyor. O sebeple reçel
girdi hayatımıza. Yani biz “bencil”iz ve neyi seviyorsak bu dükkan da o olacak.
Worry: Bencil Dükkan’ı kurdun ve ilk hissin?
Dilay: Öncelikle çok mutluyum. Hep fikir olarak hayaller
kurduğum Bencil’im artık birçok ürünümüzde ismiyle, cismiyle var. İlk fikrin
oluştuğu yıllarda cesaretli olmadığım için kendime çok kızıyorum. Bencil asıl
amacına henüz ulaşmadı. Ama gelecek de Bencil ilk oluştuğu fikriyle evde,
mutfakta, ofiste kullanılabilecek mini mobilyalar, aksesuarlar gibi ürünlerle
devam edecek. Hatta büyüdükçe kişiye özel ürünlerle nihai amacına ulaşacak : )
İnsanların tepkisinden doğru yolda olduğumuzu hissediyoruz.
Worry: İsminden ötürü negatif bir izlenim bırakacağını
düşündün mü? Ki hiç bırakmıyor bu arada, malum benim de adım Worry o sebeple
galiba markana özel bir ilgi besliyorum :)
Dilay: Aslında hiç kimse kötü bir yorum yapmadı. Genelde hep
dediğin gibi söylüyorlar isim negatif ama hiç öyle hissetmiyoruz deniyor.
Galiba logomuz, renkli görsellik veya fotoğraflarımızın etkisi var diye
düşünüyorum. Bir de ana konumuz çok tatlı ;)
Worry: Bencil dükkandan neler alabiliriz?
Dilay: Öncellikle annenizin yaptığı kalitede, katkısız
reçellerimizden alabilirsiniz. Organik değiliz, katkısız üretiyoruz. Mesela
kayısı istersek Malatya’dan getirtebiliyoruz. Diğer çoğu ürünü ya pazarlardan
veya halden mümkün olduğu kadar seçerek almaya gayret ediyoruz. Donmuş meyve
kullanmıyoruz. Şimdi ki çalışmalarımız, araştırmalarımız şekersiz veya çok az
şekerli yaparak daha doğal reçeller sunabilmek. Portakal, tarçınlı portakal,
nar, ayva, şeftali, çilek, amber, bademli gün kurusu, kuru kayısı, kivi,
böğürtlenli, mürdüm erikli gibi birçok meyveden üretim yapabiliyoruz. Zamanla
çeşitleri daha da artıracağız. Sipariş üzerine de yapıyoruz. Ayrıca bu
reçelleri küçük kavanozlarda nikah, doğum günü, yılbaşı gibi özel günleriniz içinde
dekore edip, sunabiliyoruz. Hediye alternatiflerinizi çoğaltmak için Türk
kahvesi ve çay fincan setlerimiz var. Fotoğrafladığımız/sevdiğimiz ikon ve
sözlerle süslediğimiz el yapımı defterlerimiz var.
Worry: Evet defterlerimize geldik. Biz de defterlerimizi çok
seviyoruz, onların bir kısmından “bizim” diye bahsetmekten keyif duyuyoruz.
Dilay: Çok yakında defterlerimizle ilgili bir sürprizimiz de
var.
Worry: Şimdilik bu bir sır, haftaya herkesle paylaşacak
duruma geliriz : ) Reçel geleneği üzerine neler söylemek istersin? Reçel
Nutella'dan büyük müdür? :)
Dilay: Kesinlikle çok daha büyük ve aslında çok da eski.
Türk Tatlıları Tarihi’ne baktığımızda Osmanlı dönemine dayanan ve hatta
şahlanan bir reçel geçmişi var. 15.yy kayıtlarında gülbeşeker, ağaç kavunu,
turunç, limon kabuğu, emlec, zencefil murabbaları ve taze ceviz reçellerine
rastlanıyor. Ve 16.yy’da 1001 türlü reçel varmış. Misafire tatlı olarak
sunulduğunda inanılmaz bir görsel zenginlik söz konusuymuş. Ayrıca evlerde de
reçel yapmak bir sanatmış; her evin hanımı kendi eliyle reçel yapmaktan gurur
duyarmış. Oldukça geniş ve okumaktan çok keyif alınabilecek bir tarihi var
“Reçel”in.
Worry: Senin reçellerini hangi tatlılar için önerirsin ve
hangilerini? Örneğin yoğurda hangisini ekleyelim, tart üzerinde hangisini
kullanalım?
Dilay: Şeftali marmeladı, ayva reçeli ve mürdüm eriği
marmeladı benim kişisel favorim. Ve yoğurt üzerine döküp, yemekten en keyif
aldıklarımdan. Reçel ve marmelatlarımızı kurabiye, tart gibi ürünlerinizde
kullanabilirsiniz. Genel tüm marmelatlarımızı özellikle tartlarda kullanmak
lezzetlerini arttıracaktır. Bencil Dükkan’da ileriki zamanlarda tek kişilik
“bencil” pastalar da bulacaksınız.
Worry: Birlikte yaptığımız defterlerin adresi belli. Peki
sadece Bencil’e özel ürünleri nasıl satın alıyoruz?
Dilay: Girişimlerimiz devam ettiği için şimdilik facebook/
twitter hesaplarımız üzerinden veya benciltasarimdukkani@gmail.com
‘dan mail ve mesajlarla siparişlerinizi alıyoruz. Maksimum 2 gün içinde
elinizde oluyor. Hatırlatmak isteriz kargo bedelini karşı ödemeli yapıyoruz. Bu
sebepten sipariş vereceklerin toplu sipariş vermelerini öneriyoruz.
Worry: Teşekkürler Dilay. Bu tatil gününü bize ayırdın,
umarım yanında ayva reçeli de getirmişsindir ^.^
-Herkesin bayramı kutlu olsun, biz ekmek kızartmaya
gidiyoruz Dilay ayva reçeli getirmiş ^.^
Sevgiler,
Happy
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder